Onderhoud & herstelling

Regelmatig onderhoud waterontharder voor een langere levensduur

Een onderhoud waterontharder duurt circa één uur en houdt de volgende handelingen in:

  • Het testen van de waterhardheid aan een kraan achter het toestel.
  • Het demonteren,reinigen en smeren van alle bewegende onderdelen en dichtingen van de klep en de injector
  • Indien nodig worden de dichtingen vervangen.
  • Het reinigen van de harstank met harsreiniger (resinclean).
  • Indien nodig het reinigen van de zoutbak (bij zoutkoekvorming in de zoutbak).
  • Nakijken en eventueel aanpassen van de instellingen

Zoutkoek kan op termijn zorgen voor een verstopt toestel en geurhinder. Dit verschijnsel doet zich voornamelijk voor bij toestellen die jaren geen onderhoud hebben gehad.

Het water dat uit de kraan komt zal dan een onaangename geur verspreiden. De zoutbak wordt dan volledig gedemonteerd, leeg gemaakt en gereinigd. Na dit alles is de geurhinder verdwenen.

Zoutkoek kan men vermijden door het juiste zout te gebruiken, tabletten of pastilles. Ook mag men de zoutbak steeds tot boven vullen, maar dan is het noodzakelijk dat men het zout zo goed als volledig opgebruikt voor u terug zout bijvult.

Afstellingen van de waterontharder indien nodig corrigeren (resthardheid, zoutverbruik, spoelfrequentie). De resthardheid kan bij de meeste soorten ontharders afgeregeld worden aan de uitwendige bypass. De resthardheid is afhankelijk van het soort waterbuizen en warmwaterinstallatie die in de woning aanwezig is. Het zoutverbruik en spoelfrequentie wordt door de nieuwe toestellen zelf bepaald (volumetrische toestellen).

Indien nodig worden ook onderdelen vervangen die versleten zijn. Uiteraard gebeurt dit in overleg met de klant.

Een manuele testspoeling uitvoeren :

  • controle op pekelwater aanmaken
  • het pekelen van het toestel opvolgen
  • eerste en de tweede spoeling controleren

Een onderhoud van een oudere waterontharder is jaarlijks of om de 2 jaar aan te raden. Veel mensen laten dan ook hun waterontharder jaarlijks onderhouden.

Waterontharders met een messing klep zoals de Tubilit of Tubimeter dienen zeker jaarlijks of om de 2 jaar onderhouden te worden.

Deze messing klep typisch voor een TUBILIT of TUBIMETER oxideren zeer snel door het pekelwater tijdens de spoeling.

De 2 pistons in de klep die tijdens de regeneratie het toestel bedienen door verticaal over en weer te gaan in de klep krijgen dan zeer veel weerstand te verduren. De motor die dit alles aandrijft kan voortijdig stuk gaan. Tijdens het onderhoud van de TUBILIT of TUBIMETER waterontharders worden steeds de rubberen hoofddichtingen vervangen. De slijtage aan de TUBIMETER waterontharders van TUBILIT is voornamelijk te wijten door gebrek van een degelijk onderhoud. De TUBIMETER waterontharders van TUBILIT worden voornamelijk geplaatst door plaatselijke installateurs van sanitair of cv-installaties. Deze technici bieden meestal ook geen naservice aan.

Uw waterontharder laten onderhouden verlengd opvallend de levensduur van uw toestel.

Volgende merken ontharders worden onderhouden:

North Star, Ecowater ,Electrolux , GE- watersofteners , Fleck , Pur-Eau , Clack , Honeywell , Pepermans , OWA ,Kaltec ,Galaxy , VDR .Bayard ,Aqua Sevice ,Aqua Clean , Aqua Care , Aqua Soft , Tubilit , Tubimeter , Aqua-O-Matic , Van Marcke , Pentair, Atag , Autotroll , Watergenius. Clean Water,Viessmann, Aqua Mertens,Brasman,Calex.