Waterverzachters

De term "waterverzachters" is eigenlijk een verkeerde term als men spreekt over de toestellen die geplaatst worden aan het begin van de waterleiding en dienen om het water te ontharden ( ontkalken ). Waterontharders, waterverzachters of ontkalkers zijn verschillende woorden voor hetzelfde product.
Het correcte Nederlandse woord is "waterontharders".

Maar aangezien waterverzachters nog algemeen gebruikt wordt zal ik deze benaming ook gebruiken.

De enige waterverzachters die effectief het water verzachten (ontkalken, ontharden) bestaan uit een harstank die gevuld is met een korrelvormig onoplosbaar product (harsen) met een diameter van 0,5mm.

Deze harsen hebben de eigenschap wanneer men hard water door het harsbed stuurt, deze de kalk en magnesium zal opslaan op hun lichaam. Na x-aantal m³ water (afhankelijk van de waterhardheid en de grootte van de waterverzachter) te hebben verzacht zal de harstank verzadigd geraken en zal de waterverzachter een spoeling moeten krijgen met pekelwater.

Deze manier van water verzachten is de enige efficiënte en economische manier om het water te ontkalken (ontharden) .

De eerste waterverzachters moesten manueel gespoeld worden door met één simpele beweging aan een knop te draaien.

Nadien kwamen de waterverzachters met een tijdssturing die werden aangedreven door een mechanische klok (motor, tandwielkast en nokkenas). Wou men weten wanneer de waterverzachters een spoeling ( regeneratie ) moest uitvoeren moest men eerst de hoeveelheid harsen bepalen in de harstank, de hardheid meten van het te verzachten water en vervolgens via de nodige formules uitkomen op een getal dat de hoeveelheid water ( of dagen ) bepaalt dat men kan verzachten . Deze tijdsgestuurde waterverzachters waren meestal voorzien van een 12-daagse klok .

De huidige waterverzachters zijn allen voorzien van een volumetrische sturing.

NORTH START WATERVERZACHTERS:

De North Star waterverzachters zijn voorzien van een volumetrische ( volautomatische ) sturing. De hardheid van het water wordt ingesteld in de sturing . Aan de hand van deze gegevens en inwendige waterteller en sensor bepaalt dit type waterverzachter zelf wanneer hij een spoeling moet uitvoeren . Deze toestellen zijn storingbestendig, zeer zuinig en zeer nauwkeurig.

De North Star waterverzachters zijn ook voorzien van een programma dat alle gegevens bijhoudt met betrekking tot waterverbruik , spoelfrequentie en zo meer.

Wenst u meer informatie?

Contacteer ons